Verhuis je met jonge kinderen? Lees dan zeker deze tips!

Verhuizen is een groot avontuur, maar wanneer je jonge kinderen hebt is dat vaak een extra stressfactor. Als gezin verlaat je een vertrouwde omgeving en sta je voor een nieuwe uitdaging, kinderen moeten afscheid nemen van hun vrienden, en routines veranderen. Er zijn heel wat aspecten die ervoor kunnen zorgen dat je kinderen stress ervaren tijdens de transitie naar een nieuwe woning, maar met enkele kleine aanpassingen kan je zulke situaties gelukkig vermijden. Met deze tips helpen we je aan een stressloze verhuis voor de jongste leden van het gezin.

Een jong kind in een verhuisdoos.

Betrek je kinderen bij het proces

Voordat je de verhuis plant en aan de slag gaat met inpakken, is het belangrijk dat je je kinderen vertelt wat hen te wachten staat. Vertel hen verhalen over hoe het is om te verhuizen en laat hen wat foto’s zien van het nieuwe huis en de nieuwe school. Vraag ook wat zij ervan verwachten en geef hen de tijd om zelf vragen te stellen zodat zij de situatie begrijpen. Communication is key in een verhuisproces zonder stress.

Verhuis met een plan

Vermijd stressvolle situaties binnen het gezin door vooruit te plannen. Een goede voorbereiding ligt namelijk aan de basis van een efficiënte verhuis. Door een lijst te maken met alles wat je nog moet doen, en door alle stappen van een verhuis in te plannen, voorkom je dat je in tijdnood komt. Wees ook niet bang om hulp van vrienden en familie in te schakelen. Ze kunnen je helpen met inpakken en verhuizen of op de kinderen passen terwijl jij de verhuisdozen vult. Als je kinderen zien dat jij alles onder controle hebt, voelen ze zich ook meer op hun gemak.

Een tip voor het inpakken: label de dozen van ieder kind met een andere kleur. Dat maakt het uitpakken ook heel wat eenvoudiger.

Lees ook “Deze tools haal je het best in huis voordat je begint met inpakken

Ga op verkenning met de kinderen

Wacht niet met de nieuwe buurt te verkennen tot de dag van de verhuis. Het is een goed idee om al eens een uitstap naar de nieuwe wijk te plannen zodat je kinderen ermee vertrouwd kunnen worden. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan de lokale speeltuin, wandel door de nieuwe woonwijk en neem al eens een kijkje in hun toekomstige school. Je kan ook al naar een lokale sport- of hobbyclub zoeken. Het is namelijk een toffe uitlaatklep voor je kinderen waar ze snel nieuwe vriendschappen kunnen sluiten.

Lees ook “Je adreswijziging doorgeven? Dit is alles wat je moet weten

Zorg voor vertrouwen en routine eens je bent verhuisd

Wanneer je de favoriete knuffels, boeken en gadgets van je kinderen mee naar de nieuwe stek verhuist, zal de verandering minder groot aanvoelen. Wacht daarom niet met hun kamer in te richten, maar geef het onmiddellijk een vertrouwde look. Zorg er ook voor dat je niet sterk afwijkt van de gebruikelijke routine. Zo kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat activiteiten, maaltijden en slaapuren consistent blijven. Wanneer er niet veel verandert, voelen je kinderen zich veilig in de nieuwe woning.

Lees ook “Zo verhuis jij zonder stress

Bekijk het als een mooi avontuur

Het belangrijkste is misschien wel dat je enthousiast bent over de verhuis. Wanneer jij gestrest bent, zullen je kinderen zich ook onrustig voelen. Probeer daarom, ook wanneer het even tegen zit, steeds een positieve attitude uit te stralen in het bijzijn van je kinderen. Denk aan de pluspunten van de nieuwe locatie en vertel hen wat er leuk is aan de nieuwe stad, school en woning. Zo zullen ze de verhuis ervaren als een leuk avontuur.

Lees ook “Waar vind je gratis verhuisdozen?