Zoveel verhuisdozen heb je nodig

Verhuisdozen zijn essentieel wanneer je gaat verhuizen, maar het is vaak moeilijk om in te schatten hoeveel je er precies nodig zal hebben. Natuurlijk zullen minimalisten minder dozen gebruiken dan verzamelaars en hangt de hoeveelheid sterk af van de grootte van het gezin en de woning. Er is dus geen absolute regel voor het aantal dozen dat je nodig zal hebben tijdens de verhuis, maar met een algemene eerste indruk helpen we je op weg.

We maakten een inschatting van hoeveel dozen je nodig hebt op basis van de gemiddelde verhuis. Zo heb jij alvast een idee van wat je te wachten staat en voorkom je dat je onnodig veel materiaal bestelt.

Twee mensen die elk een verhuisdoos dragen.

Dozen in alle maten

Verhuisdozen bestaan in alle maten. Zo vul je kleine dozen beter met kleine en zware items zoals boeken of magazines. Grote dozen zijn daarentegen ideaal voor schoenen, kleren en andere spullen die weinig wegen. Voor onze inschatting gebruiken we stevige middelgrote dozen van 0,04 m³ tot 0,08 m³.

Lees ook “Waar vind je gratis verhuisdozen?

Ken jezelf en de woning

Voordat je bepaalt hoeveel dozen je nodig hebt, moet je jezelf een aantal vragen stellen. Er zijn namelijk verschillende aspecten die invloed hebben op de grootte van je uitzet.

  • Met hoeveel mensen woon je samen?

  • Hoelang woon je al in de woning?

  • Ben je een minimalist of een verzamelaar?

  • Hoeveel kamers zijn er in de woning?

  • Hoeveel vierkante meter is de woning?

Het is geen rocket science dat singles waarschijnlijk minder spullen bezitten dan een groot gezin. Ook wie uit een kleine studio vertrekt zal je een kleinere inboedel hebben dan wie in een groot huis woont.

Lees ook “Mag je vakantie nemen voor je verhuis?

Hoeveel dozen heb je dan juist nodig?

Gemiddeld kan je best zo’n 10 tot 15 dozen per kamer rekenen. In een 1- tot 2-kamerwoning, zoals een kot of studio, voorzie je best 15 tot 40 verhuisdozen. In een woning met 2 tot 3 kamers tel je gemiddeld 40 tot 60 dozen. Voor een gezinswoning kom je al snel aan 60 tot 80 verhuisdozen.

Lees ook “Verhuisdozen inpakken als een pro: de slimste inpaktips

Enkele uitzonderingen

De keuken

Voor de spullen in de keuken heb je waarschijnlijk meer dozen nodig dan voor de andere ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan alle glazen, borden, bestek, handdoeken en ander keukengerei dat er in de kasten schuilt. Voor deze ruimte kan je daarom best ten minste 15 dozen tellen. Bovendien kunnen een aantal kleine dozen goed van pas komen om de borden en glazen op te bergen. Er bestaan ook speciale dozen met een dikke wand die extra bescherming bieden aan breekbare spullen. Het kan natuurlijk ook nooit kwaad om extra inpakmateriaal te gebruiken.

Boekenwurmen

Liefhebbers van literatuur zullen ook wat extra dozen moeten bestellen. De dozen stapelen zich namelijk snel op bij een goed gevulde boekenkast. Zo tel je al snel een doos voor elke halve meter in een boekenrek. Bovendien gebruik je best kleine stevige dozen voor je verzameling, zodat het verhuizen niet te zwaar wordt. Je kan zelfs gebruik maken van unieke verhuisdozen voor boeken.

Lees ook “Je adreswijziging doorgeven? Dit is alles wat je moet weten