Zo beperk je jouw verhuiskosten

Wanneer je een beperkt budget hebt, kan verhuizen wel eens erg ontmoedigend zijn. Er komen namelijk heel wat kosten bij kijken. Gelukkig kan je aan de hand van enkele aanpassingen al heel wat besparen. Wij geven alvast enkele tips waarmee je de verhuiskosten kan drukken.

Een koppel dat op de grond ligt tussen een hoop verhuisdozen en een muntje in een spaarvarkentje steekt terwijl man en vrouw naar elkaar kijken.

Vergelijk de kosten van verschillende verhuisbedrijven

Verhuisbedrijven bieden services aan zeer uiteenlopende tarieven aan. Wanneer je dus externe hulp wil inschakelen, maak je best eerst een vergelijking van de prijzen. Vraag prijsoffertes aan bij verschillende verhuizers en let goed op wat er bij de prijs inbegrepen is. Aan de hand van een overzicht van het aanbod van verhuisfirma’s beslis je welke optie het goedkoopste is.

Ga voor minimalisme

Hoe meer spullen je verhuist, hoe hoger de kosten worden. Maak daarom een selectie van spullen die je kan achterlaten. Het bespaart je niet alleen een hoop geld, maar je wint er ook kostbare tijd mee. Je kan bovendien heel wat rommel verkopen op tweedehandswebsites zoals eBay, op een rommelmarkt of op een garageverkoop. De opbrengst kan je dan weer investeren in het verhuisbudget.

Maak een goede planning

Verlies je de controle over de verhuis en heb je de situatie niet meer in de hand? Dan kunnen de kosten hoog oplopen. Zorg er dus voor dat je alles op voorhand organiseert en uitstippelt, want zo hou je het hoofd koel. Een goede planning is namelijk de basis van een vlot verloop.

Lees ook “Je adreswijziging doorgeven? Dit is alles wat je moet weten

Gebruik gratis dozen

Het nodige verhuismateriaal kost ook wat geld. Koop je verhuisdozen, bubbeltjesplastic en andere benodigdheden daarom niet allemaal nieuw aan. Vaak hebben vrienden of familie nog wat materiaal in huis en ook winkels hebben soms dozen op overschot. Daarnaast vind je ook allerlei nuttige verhuistools op tweedhandswebsites.

Lees ook “Waar vind je gratis verhuisdozen?

Prik een goede datum

Veel mensen verhuizen in het weekend. Daardoor hebben verhuisfirma’s een drukkere agenda en kunnen ze een verhuistoeslag vragen. Zo kunnen de kosten natuurlijk sterk oplopen. Probeer de verhuis daarom op een doordeweekse dag in te plannen.

Kan je echt niet verhuizen door de week? Vergelijk dan de weekendprijzen van verschillende bedrijven, want de toeslag kan sterk variëren: van zo’n 25% tot wel 75%.

Lees ook “Mag je vakantie nemen voor je verhuis?

Durf om hulp te vragen

Om zo goedkoop mogelijk te verhuizen, kan je ervoor kiezen om de verhuis zelf te uit te voeren, zonder de hulp van professionele verhuizers. Toch draag je de verhuislast beter niet in je eentje. Vraag in plaats daarvan hulp aan vrienden en familie. Met wat extra handen is de klus namelijk sneller geklaard. In ruil voor de vriendendienst kan je dan een lekkere lunch of een simpel diner voorbereiden.

Lees ook “Tips voor een geslaagde housewarming

Vraag een verhuisvergoeding aan

Ben je genoodzaakt om te verhuizen vanwege renovaties aan de woning of omwille van een andere gedwongen reden? Dan kan je in aanmerking komen voor een vergoeding van de verhuiskosten. Ga dus zeker na of je hier recht op hebt.